Svatebčanům už nebude zima ani horko

, autor: Jiří Endler

Zvuk stavebních prací napovídá, že část radničního parteru dostane brzy novou tvář. Společně s přestavbou získá novou vzduchotechniku také obřadní síň, která bude do konce února zavřená.

Stavební firma sedm dní v týdnu usilovně pracuje v prostorách bývalého turistického infocentra a Městské galerie MY. Obě nyní sídlí v Domě manželů Scheybalových. V uvolněné části přízemí vznikne recepce úřadu s odbavovací halou a malou galerií. „Projekt revitalizace vstupního parteru připravil odbor územního a hospodářského rozvoje pod přísným dohledem národního památkového ústavu, který sleduje i průběh stavby. V tuto chvíli je zavřená obřadní síň kvůli obnově nevyhovující vzduchotechniky,“ konstatuje náměstek primátora Petr Vobořil.

Právě vzduchotechnika je nejvyšší položkou z rozpočtu celé přestavby, neboť se rovná částce 1,8 milionů korun z celkových 6,7 milionů zahrnujících stavební práce. „Vzduchotechnika je v obřadní síni od roku 1995, v té době prošla síň velkou rekonstrukcí, při níž se odkryla okna, zvětšilo se předsálí a vzniklo zázemí pro obřadníky. Před rokem však vzduchotechnika vypověděla službu a její absenci pociťují obřadníci i svatebčané,“ říká náměstek Vobořil.

Dvouměsíční uzavření obřadní síně neznamená žádnou katastrofu, protože právě v tomto období bývá nejméně svateb. „Například v loňském roce bylo v lednu a únoru celkem osm obřadů,“ doplňuje vedoucí oddělení matriky Marcela Gottwaldová s tím, že snoubenci mohou požádat o uzavření manželství mimo radnici.

Vzhledem k tomu, že se obřadní síň a odbavovací hala provozně nepřekrývají, ale dispozičně na sebe navazují, vyřešili projektanti vše jedním klimatizačním zařízením umístěným ve 2. suterénu radnice se zónovými provozními možnostmi. Vzduchový výkon je navržený na stoprocentní větrání obřadní síně a dále pak na provozní kombinace větraných prostor v přízemí a 1. patře. Zařízení bude pracovat na proměnný průtok vzduchu podle obsazenosti a požadavku provozních kombinací v plném nebo utlumeném provozu. Jednotka bude pracovat pouze s čerstvým vzduchem bez směšování a upraví jej na konstantní teplotu min. 17 °C v létě a až 24 °C v zimě. Odbavovací halu v přízemí odvětrají přívodní svislé štěrbiny odpovídající původnímu typu, přívodní svislá mřížka v prostoru galerie, část vzduchu bude přicházet přes štěrbiny v nábytku. Odvádět jej budou svislé vyústky v zadní části haly. Projektanti využili k vedení nové vzduchotechniky původní trasy rozvodů.

Harmonogram rekonstrukce parteru je rozdělený do čtyř etap. Jakmile skončí stavební část té první, dokončí se ve druhé repase výloh a vytvoří se nový přístup z vestibulu do odbavovací haly. Ve třetí etapě se vybuduje vstup do budoucí kavárny. Ve čtvrté, která potrvá do konce prázdnin 2014, se počítá s úpravou vestibulu.

(jn)

Vytvořeno 3.1.2014 8:17:20 | přečteno 1069x | Petr Vitvar