Včely - přírodní léčitelé

Podzimní a zimní měsíce jsou obdobím zvýšeného výskytu nachlazení, jehož příčinou jsou především klimatické vlivy. Zatímco počasí neovlivníme, náchylnost k nemoci ovlivnit jde, a to především posílením imunitního systému.

Více než množství zkonzumovaných pastilek nám pomůže dostatek spánku, pohybu na čerstvém vzduchu, otužování a strava bohatá na přísun ovoce a zeleniny. V neposlední řadě také omezení přísunu sladkých jídel. Bakterie se totiž cukrem živí.

Pokud máte sladké rádi a nechcete být o svůj oblíbený zdroj endorfinů připraveni, sáhněte po medu. Na rozdíl od cukru vám imunitní systém neoslabí - právě naopak. Je to dáno jeho složením. Med se skládá především z fruktózy a glukózy, zatímco cukr je tvořen sacharózou. Aby mohla být sacharóza využita k výživě buněk, musí ji tělo na fruktózu a glukózu nejprve rozštěpit. Při štěpení tělo spotřebovává vitamín B, vápník, hořčík a další látky, které je potom nutné doplnit. Med nejenom že minerální látky a vitamíny ke štěpení nepotřebuje, ale dokonce je tělu dodává. Zejména draslík, sodík, vápník a hořčík. Ale také třeba železo, mangan, křemík, zinek, řadu vitamínů B, antioxidanty, bílkoviny, aminokyseliny a další látky.

Med by byl lidskému organismu prospěšný i v případě, že by tělu „pouze“ dodával energii ve formě jednoduchých sacharidů. Jeho použití je ale mnohem širší, a to zejména v lidovém léčitelství.

Jak známo, na virová onemocnění nemá léčba antibiotiky vliv a bohužel ani většina ostatních léků samotnou příčinu virového onemocnění nevyřeší, pouze potlačuje její příznaky. Hlavní boj tedy musí vést imunitní systém. V počátečním stádiu onemocnění můžete s úspěchem vyzkoušet některý z receptů lidového léčitelství ověřený dlouhou historií jeho používání.

Například na kašel jsou výborné sirupy z medu a cibule nebo z medu a citronu. Od bolesti v krku vám může pomoci kloktání tekutin s antiseptickými účinky. Dobře se osvědčil nejen včelí propolis, ale i obyčejná, teplá slaná voda nebo šalvějový nálev. Na pocení je dobrý čaj z lipového květu slazený medem. Při slazení čaje hlavně nezapomínejte na to, že nejcennější látky v něm obsažené jsou při zahřátí nad 46 °C zcela zničeny! Pitím tekutin slazených medem si zároveň zlepšíte obranyschopnost organismu, protože med patří do skupiny potravin, které aktivují imunitní systém proti infekcím, virům a bacilům a zároveň zvyšuje jeho odolnost proti stresu.

Zkoumáním pozitivních účinků včelích produktů na lidské zdraví se zabývalo a zabývá mnoho lékařů a vědců. Pokud chcete vědět o propolisu, mateří kašičce, vosku, jedu, pylu i o samotném medu více, doporučuji navštívit stránky www.vcelky.cz. O včelách a problematice včelaření si také můžete popovídat v jabloneckém Ekocentru s včelařkou Vendulou Palatovou, která lektoruje programy o včelách pro jablonecké školy.

Milan Bajer
Ekocentrum JKIC, o. p. s.

Vytvořeno 4.1.2012 13:59:36 | přečteno 2072x | Petr Vitvar