Poradna spotřebitele

Malá škola kvality textilu - VI. část

V minulém díle jsme se začali zabývat odstraňováním jednotlivých druhů skvrn. Postupně budeme v našem seriálu pokračovat a řekneme si, jak se zbavit konkrétních nečistot.

Skvrny se rozdělují do skupin podle původu vzniku na bílkovinné, tukové, vodorozpustné a barevné.

Pozor !!! Při odstraňování skvrn neprofesionálním způsobem se nikdy nepoužívá horká tekutina nebo horká lázeň! Jednoduše odstranitelná skvrna po takovém zásahu probarví vlákno a stane se skvrnou neodstranitelnou! Důležitým předpokladem odstranění skvrn je určení jejich původu. Pak teprve můžeme zvolit správný postup čištění.

Bílkovinné skvrny

Skvrny od bílkovin jsou dobře odstranitelné, pokud není bílkovina sražená. To znamená, že je musíme odstraňovat bez zvýšené teploty.

Bílek

Skvrnu za čerstva vypereme ve vodě do 35 °C s použitím enzymatického pracího prostředku nebo jádrového mýdla. Starší skvrnu dočistíme čpavkem.

Krev

Čerstvé skvrny pereme ve vodě do 35 °C (při vyšší teplotě se krev sráží) mýdlem nebo enzymatickým pracím prostředkem. Dočistíme čpavkem, příp. kyselinou citrónovou

Mléko

Perem ve vlažné vodě mýdlem nebo enzymatickým práškem. Tuk odstranit lihem nebo saponátem.

Majonéza

Svěříme čistírně

Žloutek

Zaschlé části odstranit vykartáčováním, prát ve vlažné vodě s enzymatickým práškem. Možno přidat 3% čpavek.

Hnis a tělní sekret

Pereme co nejdřív ve studené vodě s přídavkem enzymatického prášku. Skvrnu necháme odmočit cca 1 hodinu.

Pot

Skvrny odstraňujeme ihned. Pot časem naruší zkladní vybarvení tkaniny a skvrna je neodstranitelná. Čistíme pomocí kuchyňské soli, 3% čpavku a vlažného saponátu dle druhu tkaniny. Nakonec potřeme slabým roztokem octa, pro neutralizaci a regeneraci vybarvení.

Ing. Milena Havlová, Živnostenský úřad

Výtah z materiálu Dr. Malčika, ředitele Textilního zkušebního ústavu, s. p. Brno.

Vytvořeno 23.12.2004 13:24:47 | přečteno 2571x | Petr Vitvar