Rekonstrukce parteru radnice

, autor: Jiří Endler

30.06.2014 - V pátek 27. června v 10 hodin se slavnostně otevřelo nové Informační středisko magistrátu v přízemí jablonecké radnice, která si tak nadělila pěkný dárek ke svým 80. narozeninám. V pondělí 30. června v 8 hodin ráno si už mohli první občané odebrat své pořadové číslo a vyřídit si své záležitosti.

Přiblížit úřad občanům

Odbor rozvoje v čele s náměstkem primátora Petrem Vobořilem od prosince loňského roku intenzívně pracoval na vstupním parteru, nebo chcete-li na rekonstrukci přízemí radnice. 

„Hlavní myšlenka byla jednoduchá – přiblížit co nejvíce úřad k občanovi, ušetřit ho běhání po budově a nabídnout mu základní úřední úkony hned v přízemí v přívětivém a přátelském prostředí. A přitom zrekonstruovat i část radnice v duchu původní vize Karla Wintera, ale s požadavky současnosti,“ říká Petr Vobořil.

Rekonstrukce zahrnovala prostory bývalého turistického informačního centra, Městské galerie MY a jejich zázemí. Obě instituce našly nové sídlo v Domě Jany a Josefa V. Scheybalových.

„Snažili jsme se vytvořit zázemí, ve kterém by se občan cítil dobře, a doufám, že se to podařilo. Máme moderní odbavovací halu se sedmi pracovišti i místem, kde pohodlně může komunikovat s úředníky imobilní občan. Přístup k přepážkám bude řídit vyvolávací systém. A čekání si mohou klienti zpříjemnit v přilehlé galerii, kde v současné době vystavujeme studii Slunečního pavilonu u jablonecké přehrady,“ uzavírá náměstek primátora.

Rozpočet

  • předpokládané náklady podle projektu 9,5 milionu korun včetně DPH
  • realizační cena necelých 8,5 milionu korun včetně DPH
  • z této částky necelé dva miliony činila vzduchotechnika
  • vysoutěžená cena vybavení přesáhla nepatrně 600 tisíc korun včetně DPH
Kresba, návrh parteru, obrázek se otevře v novém okně

Čtyři varianty

Nová podoba parteru vzešla ze čtyř navržených variant. I ta konečná však doznala ještě dalších změn, a to směrem ke zjednodušení.

„V novém prostoru najde občan odbavovací pulty k jednání s úředníky magistrátu a některé stálé agendy. V jiném kabátě se v budoucnu představí také kavárna přímo napojená na vstupní vestibul. I na ni je už zpracovaná studie,“ vysvětluje náměstek Vobořil.

Podle vybrané varianty projde návštěvník přes zádveří hlavního vchodu do schodišťové haly. Hned za vchodem získá základní orientační informace podle tabulí. Do budoucna po obou stranách, v současné době jen po té pravé, se v příčkách objeví nové průchody s travertinovými portály stejnými jako u vchodu a posuvné skleněné dveře. Vpravo je dnes odbavovací hala završená malou galerií, vlevo bude nekuřácká kavárna rozšířená o prostor dosavadního vnitřního „íčka“, která by mohla svým interiérem evokovat atmosféru té originální, původní z prvního patra.

Otevřená radnice

„Konceptem řešení bylo vytvořit prostor k rychlému odbavení občanů a zhmotnit ideu otevřené radnice. Ta vznikla propojením jednotlivých částí podél zatím poloviny jižního průčelí domu vybouráním příček a vestavbou jednoho kamenného portálu mezi vstupním vestibulem a bočním křídlem,“ vysvětluje architekt Martin Rössler z projekční kanceláře Prostor 008, s. r. o. Druhý vchod s travertinovým portálem vznikne přesně naproti tomu novému a povede do budoucí kavárny.

„Zvolené materiály respektují charakter radnice daný architektem Winterem, moderní interiér však nezastírá svůj původ z počátku 21. století. Tím se zdůrazňuje proměna fungování úřadu v průběhu 80 let,“ popisuje architekt, jehož rukopis měla veřejnost možnost poznat už při rekonstrukci archivu stavebního úřadu v suterénu radnice. 

Stavba parteru, obrázek se otevře v novém okně

Změna začala loni v prosinci

Stavba začala už v prosinci, ale do února o sobě nedávala ještě tak znát. Bylo nutné kvůli ní uzavřít oddací síň s přilehlými prostorami, protože se zde opravovala vzduchotechnika.

 „První fáze stavby byla očím návštěvníků radnice skrytá. V lednu a únoru byla jen zavřená obřadní síň, protože se zde obnovovala nevyhovující vzduchotechnika,“ konstatoval Petr Mikulášek z oddělení investičního rozvoje.

Právě vzduchotechnika, která je společná pro obřadní síň se salonkem a pro parter, byla nejvyšší položkou z rozpočtu celé přestavby, neboť se rovná částce 1,8 milionu korun z celkových 8,5 milionu zahrnujících stavební práce. S touto cenou vyšla vítězně z veřejné soutěže sedmi vyzvaných společností jablonecká firma ASTRA Mont, s.r.o.

„Instalace vzduchotechniky byla obtížná. Ale je jisté, že kapacita je nyní dostatečná a zajistí, aby v létě nebylo v obřadní síni horko a v zimě chladno,“ vysvětluje vedoucí oddělení investiční výstavby Pavel Sluka s tím, že srdce vzduchotechniky, klimatická jednotka, je v suterénu radnice.

Po stavební části se repasovaly výkladce a vytvořil se nový přístup z vestibulu do odbavovací haly. Pak se intenzívně pracovalo uvnitř budoucí odbavovací haly. Bourala se příčka mezi bývalým turistickým centrem a galerií, dělala se kompletně nová elektroinstalace i rozvody topení. Obnovené byly větrací šachty včetně větracích mřížek podle návrhů architekta Karla Wintera.

„Nejkomplikovanější bylo skloubit současnost s minulostí, historii s moderním provozem, abychom vyhověli současným požadavkům na pracoviště i památkářům,“ konstatuje vedoucí odboru rozvoje Tomáš Beneš a dodává, že například nové posuvné skleněné dveře oddělující informační středisko od vestibulu zasahují do nosných konstrukcí a musely splňovat také protipožární parametry.

S památkáři se konzultovala také podoba nábytku, který je dubový a vyrobený na míru. S obdobím 30. lety musela souznít i moderní svítidla. Pulty kryjí černé kamenné desky, bezpečí pokladen zajišťují skleněné přepážky. Zachované a opravené je také původní schodiště v části galerie.

Prostory střediska jsou bezbariérové. Přístup pro handicapované občany zabezpečují vchody přímo z náměstí. V zimě se bude vcházet hlavním vchodem a posuvnými dveřmi, imobilním klientům pracovníci střediska dveře z náměstí otevřou.

Travertin, obrázek se otevře v novém okně

Travertin ve správném odstínu

Do přízemí se vrátily původní materiály. Dubové dřevo a výkladce budou opět opatřené zelenobílými pruhovanými markýzami. Keramická dlažba v odstínech béžové ladí se žlutí na stěnách i s travertinovým ostěním posuvných skleněných dveří.

A právě ten správný kámen, jenž by se nelišil od toho, který v hojné míře v interiéru radnice architekt Winter použil i na jiných místech, se hledal velmi těžce.

„Nejprve jsme se vypravili do lomů na Moravě, kde však už těžbu travertinu ukončili. Hledali jsme ten správný na Slovensku, ale všude byl bílý a my potřebovali zlatý,“ vysvětluje trampoty s hledáním správného odstínu kamene Miroslav Ševčík z firmy Astra Mont, s.r.o. Nakonec objevil vzorek správně vybarveného nerostu v Loděnici u Berouna architekt Martin Rössler.

„Ten schválili kromě architekta i památkáři a posledních pár metrů bylo ve Španělsku. A přesně to množství nám stačilo na oboje ostění, tedy do odbavovací haly i do budoucí kavárny,“ říká Ševčík. Sedm metrů kamene pak odborná kamenářská firma řezala a upravovala ve svých dílnách v Loděnici.

„Jelikož ze Španělska přišly travertinové desky o síle 3 cm ve vysoce leštěném povrchu, museli jsme jej otočit a použít z rubové strany, abychom dostali tu správnou hrubou, přírodní strukturu,“ popisoval Miroslav Ševčík.

Obložky portálu nového vstupu do informačního střediska ještě čerstvě voní. „Montovaly se ve středu,“ usmívá se vedoucí oddělení investiční výstavby Pavel Sluka.

Nová radnice, obrázek se otevře v novém okně

Zajímavosti z historie

  • Radnice má čtyři křídla kolem uzavřeného dvora. Je široká 45,10 m, dlouhá 52,50 m, zastavěná plocha je 2449 m2, zastavěný prostor 57 650 m3, z toho obchodů bylo 24 138 m3 (tj. 41,87 %), obytných místností 1814 m3 (3,15 %) a  kanceláří včetně zasedacích sálů 31 698 m3 (tj. 54,98 %).
  • V suterénu byla část pohostinských zařízení a technické zázemí, ve zvýšeném suterénu sklady a provozní místnosti, v přízemí obchody se zázemím v mezipatře a kino, v prvním patře druhá část pohostinských podniků, kino a kanceláře, druhé až čtvrté patro patřilo převážně úřadu.
  • Po třech stranách budovy architekt umístil obchody. I přes velký sklon terénu jsou všechny v úrovni ulice.
  • Pronajímáno bylo celkem 12 moderně zařízených obchodů se sklady, vše o celkovém objemu 5123 m3.
  • K nájemcům na počátku patřily například firmy Meinl, optika Kolbe, Městské elektrické podniky nebo kadeřnictví Heinrich.
  • Hlavní reprezentativní vstup v jižním křídle tvořily prosklené dubové dveře zasazené v mohutném žulovém ostění. Následovala malá předsíň obložená zeleným mramorem a prosklené dveře do vstupní haly obložené stejně jako hlavní schodiště z velké části travertinem. Toto se prakticky do současnosti nezměnilo.
  • Do vstupní haly i na hlavní schodiště navrhl Karl Winter mosazná a bronzová osvětlovadla, zábradlí a další doplňky včetně pamětní desky a sochařských děl, z nichž se podařilo zrealizovat jen některá.

Zdroj: Jablonecká radnice 1931–1933 – Příběh stavby architekta Karla Wintera: J. Strnad, Z. Lukeš, J. Křížek, J. Jaros

Další informace

Vytvořeno 30.6.2014 17:52:39 | přečteno 3054x | Petr Vitvar