Od prosince se začne měnit vstupní parter radnice

, autor: archiv MMJN

02.12.2013 - Avizovaná rekonstrukce radničního parteru, jejímž výsledkem bude nová recepce úřadu s odbavovací halou a malou galerií, začne v úterý 3. prosince. Zatím se práce dotknou prostoru bývalého turistického centra a Městské galerie MY. Pracovat se bude do konce léta příštího roku. Stavební práce si vyžádají 6,7 milionu korun.

Celý projekt revitalizace vstupního parteru připravil odbor územního a hospodářského rozvoje pod přísným dohledem národního památkového ústavu, který bude sledovat i průběh stavby. Původně měly práce začít už 18. listopadu. „Důvodem pozdějšího začátku je fakt, že v bývalé galerii je nyní sběrné místo pro e-aukci na dodávku elektrické energie pro občany. A protože sběr dat byl prodloužený do konce listopadu, posunul se i začátek stavby,“říká vedoucí odboru Tomáš Beneš. Pracovat se bude každý den od 7 do 17 hodin včetně sobot a nedělí. Jedinou nepříjemností bude zatím hluk, který se při bourání ponese železobetonovou konstrukcí budovy. Některá omezení se objeví až na jaře příštího roku.

„První fáze stavby provoz ve vestibulu radnice neovlivní. V lednu a únoru bude jen zavřená obřadní síň, protože se zde bude obnovovat nevyhovující vzduchotechnika,“ konstatuje Petr Mikulášek z oddělení investičního rozvoje. Právě vzduchotechnika bude nejvyšší položkou z rozpočtu celé přestavby, neboť se rovná částce 1,8 milionů korun z celkových 6,7 milionů zahrnujících stavební práce. S touto cenou vyšla vítězně z veřejné soutěže sedmi vyzvaných společností jablonecká firma ASTRA Mont, s.r.o.

„Hlavní myšlenka přestavby je jednoduchá – přiblížit co nejvíce úřad k občanovi, ušetřit ho běhání po budově a nabídnout mu základní úřední výkony hned v přízemí v přívětivém a přátelském prostředí odbavovací haly. A přitom i zrekonstruovat část radnice v duchu původní vize Karla Wintera, ale s požadavky současnosti,“ říká náměstek primátora Petr Vobořil.

Projekt je dílem kanceláře Prostor 008, s.r.o., z jejíž autorské dílny vyšla i podoba nového archivu stavebního úřadu.„Konceptem řešení bylo vytvořit prostor k rychlému odbavení občanů a zhmotnit ideu otevřené radnice. Ta vznikne propojením jednotlivých částí podél celého jižního průčelí domu vybouráním příček a vestavbou dvou kamenných portálů mezi vstupním vestibulem a bočními křídly,“vysvětluje architekt Martin Rössler a dodává:„Zvolené materiály budou respektovat charakter radnice daný architektem Winterem, moderní interiér však nebude zastírat svůj původ z počátku 21. století. Tím se zdůrazní proměna funkce úřadu od jeho vzniku.“

Harmonogram rekonstrukce je rozdělený do čtyř etap. Jakmile skončí stavební část té první, dokončí se ve druhé repase výloh a vytvoří se nový přístup z vestibulu do odbavovací haly. Ve třetí etapě se vybuduje vstup do budoucí kavárny, ve čtvrté, která potrvá do konce prázdnin 2014, se počítá s úpravou vestibulu.

Na podzim tak projde návštěvník radnice přes zádveří dnešního hlavního vstupu do schodišťové haly, kde získá základní orientační informace. Po obou stranách zmizí příčky, nahradí je nové průchody s travertinovými portály stejnými jako u vchodu a posuvné skleněné dveře. Vpravo bude odbavovací hala završená malou galerií, vlevo bude vše připravené pro vznik nekuřácké kavárny rozšířené o prostor dnešního vnitřního „íčka“. 

Vytvořeno 2.12.2013 8:02:20 | přečteno 1707x | Petr Vitvar